Zašto ne kupovati naočale u marketima, prodavnicama, apotekama i slično?

Vid ima vitalnu ulogu u našim životima, i važan je za svakodnevne aktivnosti. Nenošenje pravilne korekcije vida u vidu naočala ili kontaktnih leća, zbog pogrešne dioptrije može dovesti do astenopskih smetnji poput glavobolje, vrtoglavice, osjećaja mučnine, nemogućnosti dobrog fokusa slike i slično.

Kvalitetne naočale kupljene u optičkim radnjama, vrlo su važna zdravstvena investicija jer kupovinom na svoju ruku jeftinih naočala iz marketa možete ugroziti zdravlje vašeg vida.

JEFTINE NAOČALE DOLAZE SA JEFTINIM STAKLIMA (LEĆAMA/SOČIVIMA)

Današnje tržište je preplavljeno lažnim kineskim staklima koje se masivno ugrađuju u naočale i prodaju po niskim cijenama. Takva vrsta stakala neće moći adekvatno ispraviti vaše probleme sa vidom. Pravilna korekcija vida zahtijeva personalnu izradu naočalnih stakala za svakog pojedinca. Vrlo je važno odrediti PD (razmak zjenica) što će svaki optometrist prije izrade naočala izmjeriti. Kupovinom kineskih unaprijed izrađenih naočala, klijent ne može znati vrijednosti PD-a, a minimalno odstupanje od klijentovih stvarnih mjera može uzrokovati probleme kao što su: naprezanje očiju, glavobolje, zamagljen vid, dupli vid i slično.

NAOČALE KUPLJENE U MARKETU NE MOGU ISPRAVITI VAŠE JEDINSTVENE PROBLEME VIDA

Kvalitetne naočale su napravljene tako da odgovaraju svakom pojedincu i njegovim specifičnim problemima vida. Velikom broju ljudi je jedno oko kratkovidnije ili dalekovidnije od drugoga, te pojava astigmatizma je vrlo česta pojava koja zahtijeva tačan pregled vida i dioptrije kako bi se izradile naočale po idealnim i tačnim mjerama. U marketima i prodavnicama se većinom susrećemo sa manjim (+) dioptrijama koje se prodaju u svrhu povećavanja slike poput lupe. Takva vrsta naočala može vam dati lažni dojam da na kratko vrijeme pomažu, međutim treba imati na umu da one nisu proizvedene za vas i vaš skup problema, te da korištenje neadekvatnih naočala može vam prouzrokovati dalje probleme poput povećanja dioptrije. Minus dioptrije i astigmatizam nije legalno prodavati u prodavnicama, jer takve naočale su medicinsko pomagalo koje se ne bi trebale uzimati i nositi na svoju ruku.

NE PRISTAJU VAŠEM OBLIKU LICA

Okviri za naočale ne služe samo estetici, već su vrlo važan faktor pri izradi adekvatnih stakalaca za vaše naočale. Određeni okviri nisu namjenjeni za svaki oblik lica i glave, te mogu prouzrokovati dodatne smetnje. Kao na primjer, ukoliko okviri nisu prilagođeni baš za vas zbog uskih ili širokih ručkica ili mosta naočala, tačka fokusa neće biti prilagođena vašim potrebama, što će za sobom povući probleme kao što su nezadovoljstvo vidnom oštrinom, glavobolja, vrtoglavica i slično.

NAOČALE IZ PRODAVNICE NEĆE PRUŽITI ZAŠTITU VAŠIM OČIMA

Osim svrhe ispravljanja refrakcijskih pogrešaka, naočale treba da pružaju zaštitu vašim očima od plave svijetlosti, blještanja, UVA i UVB te infracrvenog svjetla. Naočale kupljene bez recepta u trgovinama ne samo da ne sadrže pravilnu dioptriju, nego ne sadrže zaštitu za vaše oči.
Na nekim naočalama koje se mogu kupiti u prodavnicama stoji da imaju UV zaštitu, međutim veoma je upitna vjerodostojnost te naljepnice.

OPTOMETRIST VAM MOŽE POMOĆI U ODABIRU KVALITETNIH NAOČALA

Umjesto da se pitate da li naočale kupljene u marketu pružaju zaštitu i adekvatnu dioptriju, savjetujte se sa vašim optometristom i nabavite par naočala koje će u potpunosti zaštiti vaše oči. One mogu koštati nešto više od nekvalitetnih marketinških naočala, ali vam pružaju garanciju da imate kvalitetna stakalca obložena filterima kako bi sačuvale vaše oči i održavale ih zdravima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *