Da li ekrani utječu na vid i štete li očima?

Plava svjetlost iz elektronskih uređaja neće povećati rizik od bolesti mrežnice, makularne degeneracije niti oštetiti bilo koji drugi dio oka. Međutim, dugotrajan vid izbliza može naštetiti vašoj sposobnosti da vidite na daljinu, bez obzira radilo se o čitanju knjige ili korištenju mobitela.

Šta je to plava svjetlost?

Plava svjetlost je vidljiva svjetlost valne duljine od 400-450 nanometara. Ova vrsta svjetlosti se percipira kao plava boja, međutim može biti pristuna i kada se svjetlost percipira kao bijela ili druga boja. Plavo svjetlo je zabrinjavajuće jer ima više energije po fotonu svjetlosti od drugih boja u vidljivom spektru, odnosno crvene i zelene svjetlosti.

LED tehnologija i plava svjetlost

Većina izvora svjetlosti sa žarnom niti, kao što je sunčeva svjetlost, ima širok spektar svjetlosti. Međutim, diode koje emituju svjetlost (LED) proizvode uske vrhove svjetlosti koje je proizveo proizvođač. To omogućava da svjetlost LED diode percipira kao gotovo nerazlučiva od bijele svjetlosti ili dnevne. Bijele LED diode mogu zapravo emitovati više plave svjetlosti od tradicionalnih izvora svjetlosti, iako korisnik vjerovatno ne primjećuje plavo svjetlo. Vrlo je mala vjerovatnost da će ovo plavo svjetlo prouzrokovati ikakvu fizičku opasnost za mrežnicu. Međutim, ova vrsta svjetla može stimulisati unutrašnji biološki sat, odnosno održavati vas budnim, ometati san ili imati druge efekte na cirkadijalni ritam.

RIZICI PLAVOG SVJETLA NA ZDRAVLJE OČIJU

Najnovija istraživanja došla su do zaključka da potrošačka elektronika nije štetna za mrežnicu oka zbog količine emitirane svjetlosti. Kao na primjer, noviji iPhone uređaji imaju maksimalnu svjetlinu oko 625 kandela po kvadratnom metru. Mnoge maloprodajne radnje imaju dvostruko bolje ambijentalno osvjetljenje. Međutim, ovi izvori blijede u odnosu na sunce, koje daje ambijentalno osvjetljenje više od 10 puta veće!

Plavo svjetlo visokog intenziteta iz bilo kojeg izvora potencijalno je opasno za oko. Međutim, industrijski izvori plave svjetlosti su filtrirani ili zaštićeni radi zaštite korisnika.

U poređenju sa rizikom od starenja, pušenja, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i prekomjerne težine, izloženost plavoj svjetlosti iz potrošačke elektronike je zanemarljiva u smislu povećanog rizika makularne degeneracije ili sljepila.

UTJECAJ PLAVOG SVJETLA NA VIDNU OŠTRINU I DIOPTRIJU

Istraživanja su pokazala da stopa kratkovidnosti vrlo brzo raste među djecom, tinejdžerima i adolescentima naročito u Kini. U 2014. godini, udio učenika osnovnih, nižih i viših razreda srednjih škola sa izraženom oštrinom vida manjom od 1.0 visusa (<100%) dostigao je 45,7%, 74,4% i 83,3%. Kratkovidnost u Kini postala je veliki javnozdravstveni problem, a razlozi su najčešće: zbog pojačanog intelektualnog nadmetanja, duže provođenog vremena pred digitalnim ekranima i nedovoljnog provođenja vremena na otvorenom i u prirodi.

Ljudi često pomisle da je za porast kratkovidnosti najviše odgovorno plavo svjetlo koje dolazi iz ekrana. Međutim, glavni problem naročito u dječijoj dobi gdje se oko još razvija je provođenje velike količine vremena gledajući na blizinu i naprezanja očiju. Čitanje knjiga i učenje također utječe na vidnu oštrinu, naročito ako se čita u mraku. Bilo da čitate knjigu ili čitate sa ekrana, ako to radite duže vremena, vjerovatno ćete izazvati naprezanje očiju. Naročito, ukoliko čitate bez propisanih naočala, vaše oči će morati akomodirati više kako bi pročitale željeni tekst. Kada radite na kompjuteru ili čitate knjigu, uključujete otprilike samo 1% svog vidnog polja. U tom vremenskom period fovea (centralni dio makule, koja je odgovorna za centralni vid te koja pruža najvišu oštrinu vida) nosi sav teret dok ostatak vida ostaje neiskorišten. Oslanjanje na vid izbliza, može naštetiti vašoj sposobnosti da vidite na daljinu, bez obzira radilo se o čitanju knjige ili korištenju mobitela. Prema istraživanju Tanye Polec, to može prouzrokovati malo povećanje aksijalne duljine oka, koja sa sobom nosi i povećanje kratkovidnosti.


Glavni problem prilikom gledanja u ekran ili čitanja knjiga jeste buljenje. Kada gledate u daljinu vaše oči su potpuno opuštene i prosječno trepćete čak 22 puta u minuti. Međutim, stopa treptanja pada i do 65% kada ste ispred ekrana ili radite bilo kakav posao na blizinu. Takva aktivnost najčešće će prouzrokovati suho oko. Hipoksija je stanje metaboličkog poremećaja u živom tkivu koje se javlja kada je opskrba kisikom smanjena do te mjere da normalno aerobno disanje epitelnih stanica nije više moguće, već stanice počinju disati anaerobno. Kada rožnici nedostaje kisika, ona počinje stvarati mliječnu kiselinu koja privlači vodu u rožnicu. Ravnoteža tekućine je obično stabilna, ali u ovom slučaju više vode ulazi nego izlazi, što na kraju prouzrokuje edem. Mali edem je podnošljiv i nije pretjerano zabrinjavajući jer se javlja u malim količinama i čak i u snu. Međutim, stanje postaje ozbiljno kada se počinje javljati više simptoma.

Sindrom kompjuterskog vida, je poznat I pod nazivom diginatalni zamor oka, opisalo je Američko udruženje za optometriju kao problem oka i vida koji se javlja kod osoba koje veliki dio vremena provode gledajući u ekrane. Simptomi ovog sindroma jesu: suhe oči, glavobolja, zamagljen vid, umor očiju, diplopija (dupli vid) te bol u vratu.

KAKO SAČUVATI VID PRI RADU ZA KOMPJUTEROM, MOBITELOM I RADOM NA BLIZINU

Treptanje

Sa obzirom da se broj treptanja prilikom gledanja u ekrane dosta smanjuje, vrlo je važno imati u podsvjesti da je potrebno treptati svakih nekoliko sekundi kako bi se izbjegao sindrom suhog oka.

Pravilo 20/20/20

Uz pridržavanje pravila 20/20/20 riješit ćete se velikog broja problema koji mogu nastati prilikom gledanja u ekran ili čitanja na blizinu.

Prilikom 20 minuta gledanja u ekran, uzmite pauzu od 20 sekundi i gledajte 20 stopa u daljinu. 

Ova vježba će ukloniti pritisak sa fovee, te će uključiti ostatak vašeg vida i vratiti brzinu treptanja.

Naočale sa zaštitom od plave svjetlosti / Blue blokeri

Sa obzirom da digitalni ekrani vrlo brzo umaraju oči i očne mišiće, naočale sa zaštitom od plave svjetlosti većinu tog tereta preuzimaju na sebe. Ova vrsta naočala ima na sebi reflektor koji odbija plavu svjetlost od sebe.

Eyeglasses wear isolated on white background

Postoje i blue blockeri sa žutim i narandžastim staklom odnosno premazom koje su vrlo slične onim koje učestalije vidimo na klijentima (sa plavim odrazom svjetlosti). One eliminišu oštru plavu svjetlost sa kompjutera ili umjetne LED sijalice koje imamo u kućama.


Kapi za oči i umjetne suze

Umjetne suze se koriste kao lubrikant za podmazivanje suhih i podraženih očiju. Vrlo su korisne i efektivne, kod osoba koje pate od sindroma suhih očiju ili čiji suzni film nije opskrbljen dovoljnom količinom suza. Također treba paziti i na vrstu kapi za oči koje se koriste, sa obzirom da određena vrsta obično kapi sa konzervansima mogu pogoršati postojeće stanje suhog oka. Konzervansi se dodaju kapima kako bi se spriječio rast i razvoj bakterija, dok su kapi bez konzervansa ipak više namjenjene za ljude sa suhim očima. 

Unaprijedite kvalitetu zraka u prostoriji

Klima uređaji smanjuju udio vlage u zraku. Također jedna od korisnih opcija koja može samo doprinijeti u zdravlju suznog filma jeste ovlaživač zraka. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *